31 mar 2021

Titeln på inlägget är kanske lite överdrivet, men matar man mycket med foder som innehåller tiaminas så kommer det att leda till brist av tiamin (vitamin B1) i fiskarna och det är allt annat än hälsosamt. Ofta kan det leda till avstannad tillväxt, neurologiska skador eller till och med död som följd.

I det vilda produceras tiamin av bakterier och växtplankton och som hamnar i stora fiskar via mindre fiskar och djurplankton. Vid ensidig kost och framför allt med utfodring av foder som innehåller tiaminas så får fiskarna inte i sig ny tiamin och den tiamin som dem redan har kommer att brytas ner. Är fodret dessutom nedfryst så som så ofta är fallet om man matar med fiskfiléer, räkor och liknande, så fortsätter nedbrytningen av tiamin vilket försämrar fodret ytterligare.

För att motverka tiamin-brist så kan man tillföra B1 i fodret. Ett exempel är att tillföra Vimital B-vitamin, antingen genom att spruta in det i fiskfiléerna som man matar med, eller genom att låta pellets suga i sig det. Med regelbunden utfodrning av tiamin så har man effektivt tagit bort risken för bristsjukdomar.